Broderade budskap

- Publiken som medskapare av föreställningen Själarnas ö  

OBS! Alla broderingskit är nu bokade. Vi kommer snart att berätta mer om ett annat broderingsprojekt som kommer att utmynna i en omfattande utställning i publikfoajén. Vi återkommer med information gällande detta. 

Hösten 2022 sätter Svenska Teatern upp berättelsen om kvinnorna på Själö hospital. I broderingsprojektet Broderade budskap – publiken som medskapare av föreställningen Själarnas ö bjuder vi in allmänheten att bli delaktig i skapandet av berättelsen.  
 
Bidra genom att brodera en tyglapp med namnet på en kvinna du vill minnas eller hedra. Eller kanske du hellre vill lämna ifrån dig förtigna och förträngda tankar eller hemliga meddelanden? Brodera ett namn, ett ord eller många, en mening eller flera. Ditt bidrag träder fram i strålkastarljuset som en del av scenkostymerna i föreställningen Själarnas ö.

Såhär säger regissör Mikaela Hasán: 

- Idén till projektet har fötts från tanken att minnas och ge plats. Att lyfta fram människor från historien eller från idag, som av en eller annan anledning glömts bort,  eller gömts undan, vars ord ingen hört eller haft förmågan att lyssna på. Teater kan vara ett sätt att skapa gemenskap. Vi vill gärna ha med publiken i den här gemenskapen.  

Kostymerna planeras av kostymdesigner Anna Sinkkonen. Varje broderad lapp och dess budskap uppmärksammas genom att sys upp till kostymer i teaterns syateljé eller genom att bli en del av en foajéutställning som kan ses på teatern under föreställningens spelperiod.  

- Toivon että esityksen puvustuksessa tulee näkyväksi unhoitettujen naisten nimiä, sanomatta jääneitä toiveita, salattuja tunnustuksia, piiloon painettuja vääryyksiä ja kirjoittamatta jääneitä kirjeitä. Mitä haluat nostaa unholasta takaisin päivänvaloon?

För en skådespelare är kostymen ett viktigt och personligt redskap i rollarbetet, det som finns närmast huden. Hur känns en kostym, hur rör den sig, vad vill den förmedla? Vad bär kostymen för budskap och hur påverkar budskapet sin bärare? 

Kring broderandet arrangeras publika evenemang, såväl online som på plats på teatern, tillsammans med skådespelaren Sophia Heikkilä och publikarbetare Noona Leppinen.     

- I projektet engagerar vi vår publik på ett för Svenska Teatern nytt sätt. Jag hoppas att projektet kan bidra till att vi minns och uppskattar personer (och oss själva) som hamnat eller tvingats i skymundan. För mig är hantverk ett sätt att visa uppskattning och kärlek. Jag känner mig också upplyft av tanken att hantverk genom tiderna använts för att belysa orättvisor i samhället, en tyst och envis protest mot förtryck.   

 

OBS! Alla broderingskit är nu bokade.

INSTRUKTIONER


1. Anmäl dig via länken längre ner på sidan

2. Från och med början av november skickar vi ut broderings-kit till alla som anmält sig. Brevet får du hem via posten och i det hittar du nål, trådar och tyg samt tips för broderandet. Vi skickar dig också ett färdigt svarskuvert som du använder för att returnera ditt bidrag.

Fr.o.m november kan du också hämta broderingskitet i Svenska Teaterns biljettkassa eller från någon av Luckorna runtom i Svenskfinland. 

3. Vi vill ha ditt broderade budskap senast 30 januari 2022.

Vi uppmuntrar både privatpersoner och organisationer/samfund att delta i projektet.

Håll utkik efter våra kommande evenemang och broderingsrelaterade innehåll på sociala medier! 

OM FÖRESTÄLLNINGEN OCH PROJEKTET 

Föreställningen Själarnas ö baserar sig på Johanna Holmströms roman med samma namn. Romanen bygger på verkliga händelser och utspelar sig på mentalsjukhuset på Själö i den åboländska skärgården. Till Själö kommer kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrund men få av patienterna lämnar någonsin ön. I romanen följer vi tre av kvinnorna och deras livsöden. Det är stark, drabbande läsning och handlar bl.a om moderskap, längtan, kärlek, sorg och vänskap.  

Broderiprojektet är del av produktionshelheten för föreställningen Själarnas ö och är en hyllning till de kvinnor vars liv och namn försvunnit i patientarkiven och vars upplevelser reducerats till journalanteckningar.

Föreställningen har premiär på Stora scenen i september 2022. Biljetterna släpps till försäljning under våren.

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close