Johanna och Anne, vad betyder dockteater för er?

15.09.2016 kl. 15:05

Johanna av Schultén. Du är skådespelare i Dockteater Ofelias föreställning Reetu och Lola. Vad betyder dockteater för dig?

- När jag var barn lekte jag, som så många med andra , med mina dockor och mjukisdjur. De fick namn och röster och  de förde dialog tillsammans, de var med om spännande äventyr och blev  fullständigt levande för mej. Någonting av samma magiska lek upplever jag när jag ställer mej på scen tillsammans med dockor. Det gäller för mej som skådespelare att blåsa liv i ”döda” föremål, att "lyssna in" hur de vill komma till liv och sedan försöka hitta rätt uttryck.

Vad är skillnaden mellan att spela dockteater och klassisk skådespelarkonst?

- Jag använder inte mej själv som material för rollen, utan min uppgift är att fungera mer som en förmedlare av energi till dockan. Det gäller att göra sej själv osynlig och istället synliggöra dockan för publiken. Det är rent av magiskt när det händer att dockan får sitt eget liv utan att jag ens kan kontrollera det. Men vägen dit är allt annat än spikrak.

Vad måste du veta som skådespelare då du hanterar dockorna?

- När man jobbar som skådespelare med dockor måste man hela tiden ha många bollar i luften. Man jobbar med de små detaljerna redan i början av repetitionsskedet och får lov att lösa otaliga praktiska problem på vägen. Många gånger under repetitionerna önskar jag  att jag hade tio armar och kunde buktala, det är faktiskt roligt och väldigt utmanande.

Många upplever som publik att det  lättare  kan identifiera sej med en docka än en levande skådespelare, eftersom skådespelarens ego och person inte står i vägen, som åskådare kan du projicera vad du vill på dockan.


Anne Lihavainen, du är dockmakare. Vad kan en docka förmedla som inte en skådespelare kan?

- En docka möjliggör det omöjliga. Man har frihet att leka med proportioner och figurer. Dockan är i sig själv alltid något rörande sympatiskt, och i obalans. Fast uttrycket är begränsat, kan dockan nå upp till prestationer som en skådespelare inte nånsin kunde nå. En docka kan vara en kunnigt byggd marionett eller en gammal sko, bara ett föremål. Att spela med dockor kräver att skådespelaren är känslig och kan hitta dockans kärna, sätt att vara och att prata.


Anne Lihavainen är dockmakare och hon har grundat Dockteater Ofelia.

LÄS OM PJÄSEN REETU OCH LOLA

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close