Svenska Teatern 150 år – vi firar under hela 2017 då Finland fyller 100 år

29.09.2016 kl. 18:02
Den 2 oktober 2016 var det exakt 150 år sedan vi invigde Nikolaj Benois teaterhus efter den omfattande branden 1863.


Det firades med öppet hus och jubileumsbrunch. Teaterchef Johan Storgård invigde jubileumsåret med en historisk tidslinje om teaterhuset i Café Artist. Tidslinjen är nu öppen för allmänheten.

Festligheterna fortsätter under hela 2017 då Garantiföreningen för Svenska Teatern, som driver Svenska Teaterns verksamhet, fyller 150 år.

Svenska Teatern firar 150 år samtidigt som vi fått officiell status att delta i programmet för Finland 100 år med flera intressanta program under hela 2017.

Festkonserten Finland vaknar uppförs i samarbete med Helsinki Sinfonietta. Vi återskapar uruppförandet av Sibelius verk som senare fick namnet Finlandia. Verket dirigerades av Sibelius på Svenska Teatern 1899. Konserten är den 21 mars 2017.

Teatern har beställt flera nyskrivna pjäser som på sitt eget sätt skall uppmärksamma vår historia och lyfta vår kultur under dessa två jubileum.

I februari får Lucas Svenssons pjäs TOVE urpremiär. En pjäs som handlar om Tove Jansson i regi av Fiikka Forsman. I slutet av oktober avslöjar vi vem som skall spela Tove.

I september 2017 får en jubileumspjäs av dramatikern Christoffer Mellgren sin urpremiär i Maria Lundströms regi. Pjäsen är skriven på basen av berättelser som samlats in tillsammans med Svenska litteratursällskapet.

Under hela året kan man se på Riko Eklundhs intervjuserie Thalias trotjänare på YLE Arenan, där teaterns legendariska skådespelare återger sina minnen.

Under hösten 2017 utkommer en jubileumsbok om Svenska Teatern. Därtill planeras en lång rad intressanta evenemang. Höll ögonen öppna. Vi har mycket att fira - kom och upplev festligheterna med oss!

Några intressanta årtal i teaterhusets historia

1827 - fick Helsingfors sitt första teaterhus, ritat av Carl Ludvig Engel.
1860 - Ett större teaterhus i sten byggs vid Skillnaden, ritat av arkitekt Georg Teodor Chiewitz.
1863 - Teaterhuset brinner ner. Endast de yttre murarna kvarstår.
1866 - Teatern byggs upp från ruinerna. Den 2 oktober 1866 invigs det nya huset ritat av Nikolaj Benois.
1916 - Teatern nationaliseras och blir Finlands svenska nationalscen.
1935–36 - En stor ombyggnad av teatern inleds under arkitekt Eero Saarinen och Jarl Eklunds ledning. Teatern intar sin vita skepnad och fönstren i bottenvåningens rundel muras igen.
1991 - Fönstren mot Mannerheimvägen öppnas och ett teatercafé öppnar i gatuplan.
2010 - Än en stor ombyggnad inleds under ledning av arkitekt Stefan Ahlman.
2012 - Det nyrenoverade teaterhuset invigs med premiär på Kristina från Duvemåla.
2016–2017 -Teaterhuset och verksamheten firar 150 års jubileum med en lång rad programpunkter under hela året. Flera projekt har dessutom officiell status som program för firandet av Finland 100 år.

Det har funnits en teater i hjärtat av Helsingfors sedan 1860

Teaterhuset har genomgått många dramatiska skeden och stora förändringar. De ursprungliga ritningarna gjordes av den svenska ingenjören Georg Theodor Chiewitz. Den första teaterns historia blev kort.

I den brand som utbröt 8 maj 1863 förstördes byggnaden totalt.
Kvar stod bara de halvcirkelformade murarna, som ännu ger byggnaden dess karaktäristiska form. Visserligen hade teaterns arkitektur aldrig varit särskilt uppskattad – huset förliknades vid ”en stor sköldpadda som krupit upp för att sola sig i Esplanadens grönska” – men branden upplevdes ändå av Helsingfors teaterpublik som en katastrof.

Redan i oktober 1866 stod ett nybyggt teaterhus färdigt, nu i en något smäckrare utformning och med den ryske arkitekten Nikolaj Benois’ vackra salong i guld och rött som byggnadens hjärta. Salongen har klarat sig relativt oförändrad genom alla de ombyggnadsskeden som teatern genomgått sedan dess.

Också Benois’ teaterbyggnad blev under decenniernas lopp för liten och svarade inte längre mot de höjda kraven. Myndigheterna hotade upprepade gånger att stänga teatern på grund av brandfaran. Under spelåret 1935-1936 moderniserades huset därför radikalt under ledning av arkitekterna Eero Saarinen och Jarl Eklund. Eero Saarinens far, Eliel Saarinen, hade redan tjugo år tidigare varit involverad i projektet, som då av ekonomiska orsaker lades på is. Huset förstorades nu med två sidoflyglar.
Fasaden blev avskalat enkel. ”Svenska Teatern är vacker som en pansarkryssare” uttryckte sig en bedömare i samband med invigningen i september 1936.

Följande genomgripande renovering, som genomfördes under 1980-talet, gjordes i etapper så att arbetena i huvudsak pågick under somrarna, varför de inte påverkade teaterns verksamhet i nämnvärd grad. 1991, då huset firade sitt 125-årsjubileum, tog fasaden ett steg tillbaka mot sitt ursprungliga utseende, då fönstren i bottenvåningens rundel öppnades igen och bl.a. möjliggjorde caféverksamhet i huset. Arkitekt för den senaste grundliga ombyggnaden 2010-2012 var Stefan Ahlman.

BILDER PÅ FLICKR:

Ps… Vi återkommer med mer information om teaterns verksamhet i samband med att Garantiföreningen för Svenska Teatern fyller 150 år 2017.

Kom och titta på vår historiska tidslinje i teaterns biljetthall vid disken i Café Artist!

 

 

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close