Amanda Löfman gör comeback på Svenska Teatern i INGVAR!

05.10.2016 kl. 11:46
Det är ett glatt gäng av sjungande skådisar som äntrar scenen i Svenska Teaterns nästa stora musikproduktion. Premiär blir det 30 november för INGVAR! – En musikalisk samtidssatir om Ingvar Kamprad och hans livsverk IKEA.

LÄS MER OM PJÄSEN INGVAR! / BOKA BILJETTER

Igår började produktionens nyinsatta stjärnskott att repetera in sin roll. Amanda Löfman kommer tillsammans med Emma Klingenberg, Simon Häger, Anna Hultin, Niklas Häggblom, Marcus Groth, Max Forsman, Veera Railio och Henrik Wikström att stå för höstens stora musikaliska underhållning. Vi har träffat Amanda Löfman för en kort intervju.

Välkommen tillbaka till Svenska Teatern Amanda Löfman. Hur känns det att vara med i INGVAR!

- Jag är förstås både jätteglad och rörd. I fredags blev jag kontaktad av teatern och idag måndag började jag redan repetera. Det är en bubblande känsla av lycka att få komma tillbaka till teaterns stora scen, där min skådespelarbana en gång började. 

- Jag har ofta gått förbi teatern och tänkt att ”när skall det bli min tur igen” och så ringde telefonen och jag fick komma och provsjunga för rollen.

Du fick rollen! Det är rätt mycket och ganska avancerad sång.

- Ja det är 150 sidor partitur med både körsång, resitativ och solopartier. Jag kommer att stå på scenen hela tiden och sjunga eftersom pjäsen är genomkomponerad. Vi har inga talroller. Det skall verkligen bli roligt att få sjunga lite lägre alt-stämmor eftersom jag normalt brukar vara sopran, men mitt register är väldigt brett.  Musiken har jag med mig från barnsben. Både min mamma och pappa är examinerade på klassisk musik från Sibeliusakademin, men det blev ändå genom dansen som jag började min karriär på scenen. Jag gick hela grundskolan i musik-klass, och genom tidiga danslektioner sökte jag mig vidare till Musikal-artist utbildning i Stockholm på Balettakademien. Dansen var en stark drift, jag är väldigt rörlig och fysisk. Det är en stark fördel jag har som skådespelare – att också kunna sjunga och dansa.

Amanda debuterade på Svenska Teatern i ungdomsmusikalen KICK, 2003 där hon tillsammans med Alma Pöysti, Emilia Saarinen och Lisa Ahlström föreställde ett ungt tjejband. Efter det hade hon huvudrollen i familjepjäsen Fyrverkerimakarens dotter.  Många minns säkert också Amanda spela rollen som Kyllikki Stolt där hon sjöng i en omskriven tolkning av Harmony Sisters tillsammans med Alma Pöysti och Johanna af Schultén i pjäsen Mannerheim – mannen och myten. 

- Ja, jag har fantastiska minnen från Svenskis. Tänk, det är redan 13 år sedan vi gjorde KICK. Senare var jag ju också med i komedierna Vita lögner och STRUTS!. Det roliga var att jag fick spela dotter mot Rabbe Smedlund i tre pjäser på raken.

- Den här teatern är lite som en hemvist för mig. Senast jag var i huset var som Lilla My i Kungen i Mumindalen, men också det är åtta år sedan, så det är otroligt roligt att vara tillbaka.


• Amanda i KICK, Fyrverkerimakarens dotter, Struts och Mannerheim

Amanda, du har också spelat på bland annat Viirus, Lilla Teatern och Teater Mestola, men den som inte är så teaterbiten minns dig säkert också som semifinalist från både Idols och The Voice of Finland.  

- Jag kanske, fast det är rätt länge sedan. Efter det har jag hunnit göra två inhemska långfilmer (Muutoksiin och Korso) och så har det blivit en del reklamjobb. 2007 fick jag också ett skivkontrakt som ledde fyra singelsläpp. Låtarna finns på Spotify om du vill lyssna.

Innan Svenska Teatern är hon tillfället med i Bhangra-Opera-musikalen Bollywood KaBOOM på Kabelfabriken och Savoy, en samproduktion av fria grupperna Ooppera Skaala och Shava. Men sedan blir det INGVAR! För hela slanten.

- Idag har jag träffat enbart regissören, jag är grymt taggad att få träffa resten av gänget imorgon. Jag har hört att det har sjukt roligt på repetitionerna. Jag tror att det här kommer att bli toppen.

Text: David Lindström

Bild ovan: © Polarartistit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close