Fem frågor till Nina Hukkinen - aktuell med Shirley Valentine

13.10.2016 kl. 11:24
Feelgood-teater som ger livsgnistan tillbaka. Så beskrivs Willy Russels succémonolog Shirley Valentine - en tidlös komedi om en kvinna som börjar se världen och sig själv i ett helt nytt ljus. Nina Hukkinen spelar Shirley i Marcus Groths regi. Nu kommer den till AMOS. Vi ställde fem frågor till Nina om pjäsen.

LÄS OM PJÄSEN SHIRLEY VALENTINE / BOKA BILJETTER

Hur fick du upp ögonen för Shirley Valentine?

- Jag såg Johanna Ringboms version i Vasa och jag tyckte jättemycket om den då. Nu när jag läste den så tänkte jag, att det här är ju jätteroligt, den är rolig helt enkelt, samtidigt som den är väldigt berörande.

Vad handlar det om?

- Pjäsen handlar egentligen om att ta sitt liv i sina egna händer och bli den man egentligen är, den man trivs med och vill vara. Shirley lever ett väldigt snävt liv som hon tar sig ur. Om jag översätter det till mitt eget liv som frilansare så påminner den här texten mig om att jag har en frihet att kunna lyfta upp mina egna förmågor. Med Shirley kan jag ta fram mina egna sidor som jag upplever att jag har, och spela med dem. Shirley är och både stark och svag, rolig och allvarlig – där är hela spektret. Det är en njutning att framföra en text som är rolig.

Vad är det som är roligt i pjäsen? Är det igenkänningsfaktorn?

- Alla kanske inte känner igen sig i hennes situation som hemmafru. Den är inte helt nutida. Det som är underhållande är hennes sätt att hantera situationer och kommentera sin omgivning. Shirley är snabb i tanken och väldigt verbal med ett målande språk. Det är roligt att uppleva hur hon beskriver människor i sin omgivning.

Kan kvinnor identifiera sig med Shirley Valentine idag?

- Det är ganska lätt att känna igen sig själv. Det handlar ändå om att vi har ett liv. Vi har en möjlighet hela tiden att välja. Man kan se det som en kvinnas resa i livet, men den har ett djup som också gör komiken så bra. Det är blandningen av det roliga och tragiska som berör. Jag ser den som ett bejakande av de sidor jag har, det är första gången under mina 23 år som skådis jag får göra nåt sånt här. Det blir min Shirley!

Du har spelat den några gånger på Luckan och fick fin kritik, hur tog publiken emot din Shirley?

- De tyckte om den. Några grät och andra kom fram och sa ”Jag vill bara krama dig”, men det fanns också många skratt i rummet.

Text: David Lindström

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close