Förlaget och Schildts & Söderströms lanserar litteraturkvällar med Svenskis

10.03.2017 kl. 10:07Förlaget och Schildts & Söderströms lyfter den finlandssvenska boken på ett bredare plan genom att tillsammans lansera nu imorron – scen för litteratur, en helt ny serie avslappnade litteraturkvällar på Svenska Teaterns Nicken-scen. Namnet är en hyllning till Märta Tikkanens debutroman och äktenskapsskildring med samma titel.

– Vi tycker att namnet visar vart den finlandssvenska litteraturen är på väg: morgondagens klassiker skrivs idag och förlagen ser fram emot det här nya forumet för att tillsammans ytterligare lyfta fram den finlandssvenska litteraturen.

I vår ordnas två kvällar och tanken är att konceptet ska få en fortsättning i höst. 

– Från Svenska Teaters sida känns teatern som en självklar scenplats för diskussion och samhällsdebatt, säger teaterchef Johan Storgård.

Premiär blir det onsdagen den 5 april. Då gästas scenen av författarna Hannah Lutz, aktuell med debutromanen Vildsvin och Philip Teir, aktuell med romanen Så här upphör världen. Båda skriver om människans exploatering av naturen men också om medelklassens bekväma privilegier. Men vad händer när människor ändrar livsstil, tänker ekologiskt och försöker skapa en alternativ framtid? Medan Hannah Lutzs roman reflekterar över individualitet kontra gemenskap frågar sig Philip Teir, känd som en vass äktenskapsskildrare, hur man ska förhålla sig till saker som tar slut. Samtalet leds av journalisten Catariina Salo.

Den andra kvällen arrangeras torsdagen den 27 april och har journalistik och världspolitik som tema. Huvudpersoner då är Minna Knus-Galán, aktuell med Projekt Panama. Ett år med världens största läcka, en spännande berättelse om journalistiska metoder och global skatteparadisekonomi. Hon möter Anders Mård, Rysslandskorrespondent och aktuell med boken Vägen heter Ryssland – en resa mellan S:t Petersburg och Moskva. Mård frågar sig bland annat vart Ryssland är på väg och varför han som tidigare kände sig välkommen i landet, idag allt oftare får en känsla av att han och familjen borde flytta till Finland. Hur granskar man länder som Panama och Ryssland och på vilket sätt märks det kärva världsläget i det journalistiska arbetet? Håller vi på att gå ett nytt kallt krig till mötes? Samtalet leds av journalisten Janne Strang.

Båda samtalen äger rum på NICKEN-scenen kl 18.30. Biljetter (5 euro styck + 1,50 om man köper via Lippupiste på nätet) kan köpas via Svenska Teatern.

Följ nu imorron – scen för litteratur på Facebook!

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close