Finland vaknar - bilderna

21.03.2017 kl. 20:26

FINLAND VAKNAR

- Jean Sibelius uruppförande av Finlandia

Festkväll den 21 mars
kl 18.00 och 20.30
Finland vaknar I mars fortsätter firandet av Svenska Teaterns 150-års jubileum med en festkväll då Jean Sibelius uruppförande av Finlandia på Svenska Teatern firas med pompa och ståt.

Finland vaknar, som var den första versionen av Finlandia, uruppfördes under mästarens personliga ledning på Pressens dagar den 4 november 1899 på Svenska Teatern. Musiken som uppfördes på festföreställningen bestod av en ouvertyr och musik för sex tablåer.

I vår tar vi oss 117 år tillbaka i tiden och återupplivar den festliga händelsen med två festkonserter den 21 mars.

Helsinki Sinfonietta, en femtiofemmanna symfoniorkester, kommer att uppföra samma tablåmusik och musikstycken som Helsingfors filharmoniska sällskaps orkester uppförde under Sibelius ledning. Musiken varvas med historiska tillbakablickar av vår egen ensemble. Vid taktpinnnen står Erkki Lasonpalo, som också föreställer Jean Sibelius. 

I februari 1899 utfärdade Rysslands tsar Nikolaj II "Februarimanifestet" med vilket man försökte inskränka storfurstendömet Finlands autonomi. Detta väckte motstånd i största delen av Finlands kulturkretsar och protesterande bildkonst blev mycket populär. Även Sibelius ville delta i protesten med konstens medel. År 1899 skrev han Atenarnes sång och Islossningen i Uleå älv. Året kröntes av musiken till de tablåer som spelades under Pressens dagar på Svenska Teatern. 

Sibelius skrev en kort ouvertyr och musik för sex tablåer: Väinämöinens sång, Finnarna döps, Hertig Johan i Åbo slott, Finnarna i det trettioåriga kriget, Stora ofreden och Finland vaknar (senare Finlandia)

Tondikten uruppfördes på Pressens dagars festföreställning på Svenska Teatern den 4 november 1899 under namnet Finland vaknar (senare Finlandia), som del av musiken till en serie tablåer av Kaarlo Bergbom med text av Eino Leino och Jalmari Finne. Festföreställningen ordnades som en av många protester mot Februarimanifestet.

Sibelius världskända verk kallades till en början för bland annat Finland, Finland vaknar eller Finale. I november 1900 fick ett pianoarrangemang av tablån namnet Finlandia - ett namnförslag av Axel Carpelan.

 

Finland vaknar 21.3. BILDERNA! 
FINLAND VAKNAR

- Jean Sibelius uruppförande av Finlandia

Orkester: Helsinki Sinfonietta 
Dirigent: Erkki Lasonpalo

I ROLLERNA

Jean Sibelius: Erkki Lasonpalo
Aino Sibelius: Sophia Heikkilä
Ivan Timiriasew: Mikael Andersson
Tekla Hultin: Anna Hultin
Eino Leino: Kristofer Möller
Jalmari Finne: Dennis Nylund
Eugen Schauman: Niklas Åkerfelt
Heikki Klemetti: Patrick Henriksen
Taino Taavi: Max Forsman
Julius Wecksell: Simon Häger
Ida Brander: Hellen Willberg
Agnes Lind: Cecilia Paul
Emil Lind: Mitja Sirén
Victor Castegren: Johan Storgård
Hilda Carolina Castegren: Sanni Heinzmann

KONSTNÄRLIG PLANERING & PRODUKTION
ManusJohan Storgård
RegiJohan Storgård
Scenteknisk chefKeijo Viitala
InspicientSofia Wredlund
ScenmästareJouni A. Syrjä
LjusplanerareTom Kumlin
LjusteknikRobert Ahlbäck (avdelningens förman) 
Mats Forss, Karoliina Skarp
FöljeljusRobban Winqvist, Waldemar Ukkonen
LjudteknikAndreas Lönnquist, Hanna Mikander, 
Anton Lindblom, Oliver Siitari

LÄS MER OM VERKET FINLANDIA

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close