Nästa musikal blir CHESS på svenska av Benny Andersson, Tim Rice och Björn Ulvaeus

24.05.2017 kl. 11:19

Svenska Teaterns följande stormusikal blir CHESS på svenska i regi av Maria Sid.
Bearbetningen av den svenska versionen är gjord av Lars Rudolfsson.

Maria Sid, som regisserar CHESS på svenska, har en spännande vision av hur musikalen kommer att se ut. Hon är ännu hemlighetsfull med detaljer, men berättar att hon ser musikalen som ett riktigt stort passionsdrama.

- CHESS handlar om passion, strategi, gränser och makt. Vad händer med oss när vi helt och fullt in i något och sedan försvarar det? Det kan vara ett system, en övertygelse eller en kärlek som sveper med sig allt. Inför passionen är vi alla lika. Det handlar om att vara människa i en värld av gränser som vi själva skapat, säger Maria Sid.

Svenska Teatern har rätt att göra en så kallad non replica, det är alltså inte fråga om ett färdigt koncept, där man i kontraktet är bunden till färdiga konstnärliga ramar.
Just det här är något som inspirerar det konstnärliga teamet som redan inlett arbetet med musikalen.

- Jag tycker liksom Maria Sid att det är fantastiskt att vi har fått möjlighet att göra en helt ny version, ett nytt konstnärligt verk – en CHESS som ingen i världen tidigare har sett, säger teaterchef Joachim Thibblin.

Nu söker Svenska Teatern skådespelare och sångare som kan sjunga på svenska.

På söndag annonserar Svenska Teatern ut information om audition i tidningsannonser och på teaterns hemsida.    

Premiären är på Svenska Teaterns Stora scen i september 2018.

Datum för biljettsläpp är inte spikat, men det kommer att ske under senhösten 2017.

NÅGRA FAKTA:

•  Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Tim Rice påbörjade arbetet med CHESS under tidigt 1980-tal. CHESS-musiken släpptes först på skiva 1984. Då gav man ut ett konceptalbum inspelat i Polar Studios i Stockholm. Första singeln var världshiten One Night in Bangkok som nådde plats tre på den amerikanska Billboardlistan.

• Singeln I Know Him So Well, med Elaine Paige och Barbara Dickson låg på Englandslistans första plats i fyra veckor. Låten har tolkats av världsartister som Barbra Streisand och Susan Boyle. Ett annat känt örhänge som fått vingar är den mäktiga sången Anthem, som sjöngs av Tommy Körberg i den ursprungliga versionen av CHESS.

• Urpremiären på den engelskspråkiga CHESS var i London 1986 där den gick i tre år och spelades 1130 gånger.

• En första version av CHESS på svenska hade premiär på Cirkus i Stockholm 2002 i regi av Lars Rudolfsson.

CHESS har satts upp världen över i 20 olika länder. Nu är det dags för Finland!


För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close