5 saker du kanske inte visste om En man som heter Ove

26.05.2017 kl. 13:21Svenska Teatern sätter upp En man som heter Ove
med Marcus Groth

Fredrik Backmans succéroman som blev en succéfilm har nu blivit lysande tragikomisk enmansteater.

Den isländska regissören Bjarni Haukur Thorsson återupptäcker Ove på Svenska Teatern efter sin succéuppsättning av monologen i Norge 2016. Marcus Groth axlar inte bara rollen som Ove, utan också hela radhusområdets brokiga persongalleri.

- Det är en otroligt berörande historia som pendlar mellan hopp och förtvivlan, liksom det mycket var för mej under min ungdom. Sedan finns det fina karaktärer som Ove konfronteras med, de som han... kanske inte föraktar, men som irriterar honom. Just de karaktärerna som kommer att förändra hans liv.
- Man har lätt fördomar mot griniga gamla gubbar, och därför är det så fascinerande att se hur den här griniga gamla gubben öppnar sej, för kärleken och för livet,
säger Marcus Groth vårt kommande nummer av Första Raden (i en intervju gjord av Tomas Jansson)

5 saker du kanske inte visste om En man som heter Ove

• Filmatiseringen av En man som heter Ove (2015) nominerades till en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film efter att Svenska Filminstitutet valde filmen till Sveriges bidrag i Oscarsgalan 2017. Filmen nominerades också till Oscar för bästa smink & hår.

En man som heter Ove är den tredje mest sedda svenska biofilmen i Sverige sedan 1963 med 1 656 215 biobesök (13.3.17). De enda två filmer som toppar den på listan är Att angöra en brygga (1965) och Sällskapsresan (1980).

• Författaren Fredrik Backman (f. 1981) som skrivit boken (2012) som allting började med studerade religionskunskap men hoppade av för att bli truckförare.

• I Sverige spelas Ove av Johan Rheborg, mer känd som Fredde från Solsidan. Rheborg är också en del av trion som omformat Backmans bok till manus.

• Boken har översatts till över 20 språk och titeln är i de flesta fallen översatt som så förutom i t.ex. franska översättningen där den fritt översatt lyder Gammal, vresig och suicidal - Livet enligt Ove och finska Mannen som älskade ordning.

LÄS MER OM PJÄSEN / BOKA BILJETT

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close