Svenska Teatern invigde sitt 150:e spelår

15.08.2017 kl. 21:06


Spelåret 2017/2018 invigdes idag under festliga former på Svenska Teaterns Stora scen. Den nya teaterchefen Joachim Thibblin guidade en fullsatt salong genom den kommande repertoaren. 

- Svenska Teatern är en 150-åring som det skall bli en ära att leda. Finland är ett stort teaterland, också på svenska. Över 270 000 åskådare besöker årligen de svenska teatrarna. Sätter vi detta i relation till hur många svenskspråkiga det bor i Finland kan vi vara mer än nöjda, sa Thibblin.

Under spelårsöppningen delades även ut priser till årets vinnare av det finlandssvenska dramatikerpriset från Boismanska fonden samt ett färskt nummer av repertoartidningen Första Raden. För första gången fick publiken se ett flertal dans- och musiknummer ur höstens jubileumssatsning Landet, en scen ur AMOS-föreställningen TRO samt höra ett utdrag ur En man som heter Ove. Detta blandades med rappa intervjuer med alla de samarbetspartners som gästar huset under det kommande spelåret. 

Spelårsöppningen direktsändes också via Facebook. 

 

Fyra dramatiker fick ta emot pris från Boismanska fonden

Pristagarna för det finlandssvenska dramatikerpriset från Boismanska fonden fick traditionsenligt sina pris med motiveringar på Svenska Teaterns spelårsöppning 2017/2018.Årets pristagare är:

Milja Sarkola för Allt som sägs

Kaj Korkea-aho och Ted Forsström för Pleppo TVÅ! - Vi mårar åpå!  
 
Johannes Ekholm för WunderKinder. 

STORT GRATTIS!

LADDA PRESSMEDDELANDE MED MOTIVERINGAR 

Spelårsöppningen och det fortsatta firandet av teaterns 150-årsjubileum uppmärksammades stort i flera av de Finlandssvenska medierna. 

Helsida i Vasabladet (på webben ett utdrag)

TV-nytt var på plats

Svenska Yle – Fyra dramatiker får dramatikerpriset – Svenska Teatern öppnar sitt 150:e spelår

Hufvudstadsbladet/Svensk presstjänst – Thibblin är taggad inför spelåret

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close