Föredragsmaraton fyller Svenska Teatern i 24 timmar

22.08.2017 kl. 13:17
Den 8–9 september samlas över 60 forskare och experter på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag och paneldiskussioner om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar bland annat om babylådan, Mannerheim, dryckesvanor, mode, torkskåp, krig, slang, snus och mycket mer. Publiken kan följa med maratonet på plats på teatern eller live via Yles kanaler.

Föredragsmaraton är en unik hyllning till vetenskapen och bildningen – och samtidigt till vårt hundraåriga Finland. De 15 minuter långa föredragen belyser Finlands historia, samhälle och kultur ur vitt skilda synvinklar.

Föredragen varvas med paneldiskussioner om ämnen som storkvinnor, välfärdsstaten och skönlitteratur.

Bland talarna finns bland andra Mirjam Kalland, Kjell Westö, Ebba Witt-Brattström, Anna Rotkirch, Henrik Meinander, Maïmouna Jagne-Soreau, Sture Lindholm och Sirpa Kähkönen.

Föredragsmaraton ordnas av Svenska litteratursällskapet och Svenska Yle i samarbete med Svenska Teatern.

– Svenska litteratursällskapet är ett vetenskapligt samfund, och därför är vi glada över att kunna hylla vår hundraåriga nation med ett evenemang som gör akademisk forskning och expertis tillgänglig för den stora publiken, säger sällskapets ordförande, professor Henrik Meinander.

Publiken kan följa med Föredragsmaraton på plats på Svenska Teatern eller via Yle Arenan, där hela evenemanget sänds live. Delar av Föredragsmaraton sänds också i Yle Teema & Fem och Yle Vega.

– Som evenemang och livesändning är Föredragsmaraton ett mycket speciellt och spännande koncept – det är roligt att kunna erbjuda en 24-timmars show på Arenan då det händer men också efter det som ett helt unikt paket av kunskap om Finlands 100-åriga historia, säger Tomas Lindh, Arenachef på Svenska Yle.

Programledare för evenemanget är Johanna Koljonen, Wivan Nygård-Fagerudd, Marcus Rosenlund och Axel Åhman.

De som vill följa med Föredragsmaraton på plats på Svenska Teatern kan reservera fyratimmarsbiljetter för den delen av evenemanget som intresserar mest. Biljetterna är gratis, men det lönar sig att vara ute i god tid för att försäkra sig om en plats.

– För oss är det viktigt att öppna upp för samarbete och dialog också utanför det rent konstnärliga arbete vi utför. Jag hoppas att Föredragsmaraton kan inspirera många att samla in kunskap om vitt skilda ämnen och känna delaktighet i Finlands 100-åriga historia. Jag vill välkomna alla kunskapshungriga åhörare till vårt 150-åriga hus, säger teaterchef Joachim Thibblin.

Mer info om Föredragsmaraton finns på svenska.yle.fi/föredragsmaraton, bland annat program och tidtabell för hela evenemanget. Via webbplatsen kan man även beställa biljetter elektroniskt.

Föredragsmaraton är en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum år 2017.

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close