Vår öppning av teatersäsongen blev succé! - se streamade programmet på YouTube

11.01.2018 kl. 10:31Svenska Teatern har dragit upp ridån för 2018 med en lång rad nyheter på Stora scenen.

Under vår VÅRÖPPNING var Anna Hultin värd i en underhållande programpresentation med gäster på scenen och utdrag ur Svenska Teaterns digra och mångsidiga utbud inför en fullsatt salong. Allt hade formen av en talkshow, som även streamades på Facebook.

Vårens storsatsning är en underhållande musikalisk vaudeville om vårt kära grannhus i pjäsen Stockmann, Stockmann. På AMOS kommer en helt ny uppsättning av Milja Sarkola. En befriande, smart och rolig pjäs med den kluriga titeln I Would Prefer Not To.

Nu har vi även släppt biljetterna till vårens fem gästspel. Teatern gästas bland annat av Kulturhuset Stadsteatern med den hyllade monologen Leif - turnéversionen och så blir det rykande rockkonsert med Jesus Christ Superstar in concert lagom till påsk. Under kvällen kunde vi också avslöja att konsertens Jesus, Alexander Lycke, dessutom kommer att spela mot Maria Ylipää i CHESS på svenska i höst.

Stockmann , Stockmann

Det är ett tag sedan Svenska Teatern producerade en helt egen nyskriven musikföreställning i likhet med Stockmann, Stockmann. Publiken kommer att få se en högst underhållande föreställning med hela arton sångnummer i varuhusmiljö med Alexis Meaney som regissör och Markku Nenonen som koreograf.

- Det blir en hyllning till en institution och en fantasi som vi alla äger. Men också förvirring och ilska över förändring, säger pjäsförfattaren Barbro Smeds i teaterns nya nummer av repertoartidningen Första Raden. Stockmann.
- Stockmann är en berättelse om varuhuset och tidens gång - med personalen i huvudrollen.

Rollistan är lång. Bland de gästande skådespelarna märks Stella Laine, Silva Lillrank, Jonna Nyman, Nina Hukkinen och tillbaka på tiljorna är även Nicke Lignell. Dessutom medverkar Mikael Andersson, Max Forsman, Anna Hultin, Kristoffer Möller, Niklas Åkerfelt och som varuhusets chef får vi se Dennis Nylund.
Urpremiär på Stora scenen 17 februari.

Milja Sarkolas nya uppsättning

I januari går ridån upp för ett efterlängtat samarbete när den prisbelönte regissören Milja Sarkola  gör sitt första regiarbete på Svenska Teatern.
Sarkola utforskar passivt motstånd i föreställningen I Would Prefer Not To, som bygger på den amerikanska författaren Herman (Moby Dick) Melvilles novell Bartleby - The Scrivener. Nu är det dags för gästande Joanna Haartti samt Svenskis skådisar Patrick Henriksen, Simon Häger och Hellen Willberg att trollbinda oss med ytterligare en pärla på AMOS-scenen.

- Ett av de viktigaste temana för Melville verkar handla om gränserna för vår empatiska förmåga – vad kan man göra för en annan människa? Speciellt när det handlar om någon som inte vill bli hjälpt?, säger regissör Sarkola.

Urpemiär på AMOS den 24 januari.

Vi har redan tidigare satt ribban högt med hyllade succér som Förvandlingen på AMOS. Peggy Pickit ser Guds ansikte återkommer på repertoaren med fem föreställningar i vår.

Kulturhuset Stadsteatern gästar med kända skådespelaren Leif Andrée

Våren bjuder även på en lång rad intressanta gästspel. Först ut är Kulturhuset Stadsteatern som gästar med en öppenhjärtig berättelse om den folkkära svenska skådespelaren Leif Andrées livshistoria. Naturligtvis spelar Leif Andrée sig själv i den kritikerhyllade pjäsen Leif - turnéversionen.
”Det är modigt, självutlämnande och stundom mycket smärtsamma vittnesmål han framför från en värld som aktualiserar debatten om barnfattigdom och klassfrågor."
, skriver bland annat Svenska Dagbladet.

Alexander Lycke - nästa stjärna i CHESS, rivstartar med rockkonsert

I går kunde teatern avslöja nästa stora namn i musikalen CHESS på svenska. Alexander Lycke kommer att spela den ryske schackspelaren Anatolij. Men redan innan påsk kommer Lycke att ge en rockkonsertversion av Jesus Christ Superstar tillsammans med rockbandet Astrakhan på Stora scenen den 22 mars. Kvällen kröns av Mats Levén samt vokalisterna Karolina Karner och Teresa Perreli.

FORK on tour avslutar sin turné på Svenska Teaterns Stora scen i maj och Humorlandskampen roar för sextonde gången. Nya TADAM är tillbaka med en ny demoföreställning på AMOS.

På repertoaren fortsätter succéföreställningen En man som heter Ove med Marcus Groth på Stora scenen.

Under Våröppningen delade teatern ut det nya numret av repertoartidningen FÖRSTA RADEN, med allt om vårens utbud och andra spännande nyheter.

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close