Milja Sarkolas föreställning fick kritikerna att falla pladask

26.01.2018 kl. 15:34
”Milja Sarkolas I would prefer not to på Svenska Teatern är en fullträff”, skrev Sonja Mäkelä i HBL:s recension och konstaterade att ”Föreställningen känns fräsch, ja helt enkelt kristallklar i sin vision. Den är intelligent utan att vara ”svår” och den är underhållande på ett otvunget sätt – jag minns inte när jag skulle ha skrattat så befriat senast.”

Helsingin Sanomats Maria Säkö ger ★★★★★ fem stjärnor och skriver att regin är helt i en egen klass med både djup och humor.

KÖP BILJETTERSvart, smart och slagfärdig

”I would prefer not to är en förförisk kombination av skarpa iakttagelser och subtil humor... Iakttagelserna är ofta skarpa men det är den intelligenta humorn som får dem att lyfta... I would prefer not to lyckas med det svåra konststycket att vara både svart, smart och slagfärdig.” 
YLE, Christel Pettersson

Milja Sarkolas I would prefer not to på Svenska Teatern är en fullträff

”Föreställningen känns fräsch, ja helt enkelt kristallklar i sin vision. Den är intelligent utan att vara "svår" och den är underhållande på ett otvunget sätt – jag minns inte när jag skulle ha skrattat så befriat senast....Joanna Haartti, som för första gången spelar i en svensk uppsättning, gör ett oförglömligt porträtt av stackars (?) oemotståndliga Bartleby. Uttryckssättet är minimalistiskt men genialt och utstuderat. Ansiktet är öppet och naivt, blicken outgrundlig, mungiporna antingen oskuldsfullt leende eller missnöjt nedåtvända, hållningen hängig och stegen släpande. Hela uppenbarelsen lockar till skratt...Det här är den ena av Simon Hägers njutbara monologer; den andra handlar om de identiteter han väljer. Häger, Hellen Willberg och Patrick Henriksen spelar alla intensivt och övertygande”
HBL - Sonja Mäkelä


Milja Sarkolan ohjaus on omaa luokkaansa ★★★★★

”Ennen kaikkea I would prefer not to on hauska – jäytävän kiusallisella ja koko ajan näkö­kulmaa vaihtavalla tavalla.

Joanna Haartti saa käyttää koko skaalaansa intensiivisen vähäeleisesti. Aivan omanlainen, kommunikoinnista kieltäytyvä läsnäolo korostuu muiden työntekijöiden rinnalla.

Sarkola on ohjannut jälleen omaa luokkaansa olevan teoksen. Imaisultaan kiehtovan introvertille ja vaikutuksiltaan introspektiiviselle teokselle soisi myös suomenkielistä yleisöä"

Helsingin Sanomat - Maria Säkö

”Det som jag inte kommit mig för att nämna är att det inte bara är en intelligent pjäs, utan också ställvis en hysteriskt rolig sådan.

Hellen Willberg, Simon Häger och Patrick Henriksen är alla utomordentliga i sina roterande roller som berättaren och de två anställda skrivarna. Men Joanna Haartti som Bartleby är fullständigt fenomenal...Det är Haarttis fysiska spel som är så imponerande, från första minuten hon stiger in på scenen som den stela, klumpiga och obekväma Bartleby äger hon rummet, och med sitt subtila minspel antyder hon, snarare än visar sinnesstämningar och känslor, lämnar åskådaren fri att tolka och gissa vad som pågår i huvudet på denna besynnerliga människa...
NyTid - Janne Wass

”Milja Sarkolas uppsättning I would prefer not to på Svenska teaterns Amos-scen är spirituell underhållning när den är som bäst och den väloljade ensemblen med känsla för timing drar ner skrattsalva efter skrattsalva.”

Västra Nyland / Siw Handroos-Kelekay

☆☆☆☆☆ myös VOIMA-lehdessä.

SUOMENKIELINEN TEKSTITYS

"I Would Prefer Not To on ilmaisun tarkkudessaan, moniatasoisuudessaan ja puhuttelevuudessaan hieno teos. Sen runsaan tunnin mitta osoittaa, että olennaisen sanomisessa laatu voittaa helposti määrän."

VOIMA / Tuomas Rantanen

Radio och Tv - lyssna och se!

 

LÄS MER OM FÖRESTÄLLNINGEN

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close