13 kritiker hyllar EPISOD, nu också på Stora scenen

31.10.2018 kl. 15:50

LÄS OM PJÄSEN / KÖP BILJETT >>>

Jörgen Thorsson, Elisabeth Wernesjö, Mitja Sirén och Åsa Persson i Episod. Föreställningen visas till och med den 21 april. Bild: Urban Jörén

"Episod - en uppsättning i mästarklass - Bättre än så här går det inte att iscensätta Lars Norén"

"Skådespelarnas absoluta närvaro i blickar och kroppshållning när de lyssnar in varandra är fantastisk att se, och rollbesättningen är helt enkelt perfekt. Bättre än så här går det inte att iscensätta Lars Norén."
SYDSVENSKA DAGBLADET - Björn Gunnarsson

Lars Noréns täta enaktare är en träffande, tragikomisk bild av kämpande människor mitt i livet, mitt i tvivlet, mitt i viljan till förändring.

"...väldigt rolig. Eller snarare tragikomisk. Den är vardaglig och verklig, med antaget hög igenkänningsfaktor för många och full av relationsklyschor – som är klyschor för att de stämmer. Så där talar vi med varandra när vi är frustrerade, rädda, osäkra...."Dialogen är i centrum i en pjäs som denna, och den är på kornet... De starka skådespelarna förkroppsligar replikerna, slänger dem ur sig som om de vore deras egna ord. Stundvis blixtrar det till mellan makarna och realismen är stark."
HBL/Mäkelä

★★★★

"Sofia Josephssonin taitavasti ohjaamassa näytelmässä asuntonäyttöön tulevat henkilöhahmot epäonnistuvat kommunikoinnissa." 
Helsingin Sanomat/Maria Säkö

”Episod är en dramatisk pärla” 

"Dialogen är genialisk och karaktärerna har ett psykologiskt djup, ungefär som om Solsidan mötte Ingmar Bergman. Det dramatiska greppet är fascinerande och igenkänningsfaktorn är hög. Ensemblen river ner skrattsalvor av publiken med sitt briljanta spel mitt i allt det tragiska. ...en briljant dialog och intressanta karaktärer med många dimensioner, verkligen någonting för de skickliga skådespelarna att bita i. Regissören Sofia Jupither, som också bearbetat texten, har lyckats få fram det bästa ur ensemblen....en alltigenom sevärd upplevelse"
Västra Nyland/Siw handroos-Kelekay

"Episod" - en ny Norén med hjärta och svärta

"Episod är ett stycke som både innehåller element av Noréns mer Fosse-inspirerade poetiska pjäser och av den nattsvarta humor, den realism, som han är en mästare på. Regissören Sofia Jupither, som jobbat mycket med Noréns texter, har hittat en perfekt ton där det dråpliga stillsamt blir alltmer hjärtskärande. För där är de sex – det är underbara skådespelare - i vardagliga kläder, bara som skuggor ibland - sex vanliga människor som försöker tala med varandra, försöker få den andre att förstå vad de saknar, vad de vill. Och i detta speglas vår tid, såklart, det är ju Norén detta – "Tiden är vårt hem- mannen" och vad kan väl vara mer vår tid än husdrömmar? Där ryms konsumtion, klass och kärlek kopplat till detta projekt utan slut, att bygga ett bo; en bild. Eller i att inte göra det. "Hon längtar till havet" säger mannen om sin sjuka hustru. Och vi kan bara ana att de nog aldrig kommer att komma dit."
SVERIGES RADIO/Kulturnytt - Anneli Dufva ••• LYSSNA


"Med Episod befäster Norén ännu en gång sin ställning som relationsdramernas okrönte konung."

"Norén är en människokännare med absolut gehör. Ur samtliga perspektiv skapar han människor som av kött och blod, utan att ta ställning. Regi och skådespeleri har för övrigt samma tonträff i denna förtätade enaktare."
SVERIGES TELEVISION/Kulturnyheterna - Anna Hedelius ••• SE INSLAGET


"Skådespelararbetet är helgjutet och alla skådespelarna tecknar skarpa personporträtt."

Ny Tid/Linn Karlsson

"Lars Noréns husvisning ringar in livet så som det är"

"Bäst blir det när socialrealismen återspeglas i framförandet, där framför allt Mitja Sirén gör en utmärkt välbalanserad, lakonisk tolkning av en medelålders man som blivit blasé med åren. Just den genomgående håglösa tonen är det som lyfter föreställningen, den skapar en absurd humor i svärtan"
EXPRESSEN - Sara Berg

"En stor scenisk njutning"

"Uppsättningen ger sig snart ut på turné i Sverige, Finland och Norge. Och denna tillfälliga sammanställning av skådespelare skapar en dynamik i ensemblen som jag önskar att vi fick se oftare på svenska scener... dialogen är en uppvisning i det norénskt koncentrerade språket, som blir till stor scenisk njutning i det minsta formatet."
DAGENS NYHETER - Kristina Lindquist

"Förtätad Norén-miniatyr skär rätt igenom våra liv"

"De sex skådespelarna tar sig konstlöst runt i parens pendlingar mellan enkel närhet och absolut främlingsskap för varandra, mellan komiskt käftande och sårbara försvarsattityder"
SVENSKA DAGBLADET - Theresa Benér

"Det blir roligt och publiken skrattar"

"Synnerligen väl valda är också skådespelarna... Texten är skarp, en återhållsam stillhet som exploderar i ett crescendo. Det korta formatet antyder essens, att det vi ser utgör buljongtärningen av vad det innebär att leva livet ihop. Men Norén är, tack och lov, inte någon vän av överslätande konventioner."
AFTONBLADET - Barbro Westling

"Stark Norénpjäs om glapp och klass"

"Det skrattas igenkännande i salongen när de där dialogerna spelas upp. Det finns alltså en nästan komediartad ton i Episod, men det utesluter inte att ett djupare allvar allt mer tränger sig på. I Sofia Jupithers regi gör samtliga skådespelare övertygande rolltolkningar...Episod är ett kammarspel som dröjer kvar i medvetandet, långt efter att ridån gått ner och ensemblen välförtjänt mottagit publikens ovationer."
SKÅNSKA DAGBLADET - Clemens Altgård

"Nya Norénpjäsen Episod: ”Drabbande värme och ömhet”"

"I den här dramatiska kategorin finns det få som matchar Noréns precision och förmåga att upprätthålla intensitet och åskådarens intresse med lika minimalistiska som exakta medel. Det går inte att spela Norén utan den helhet som en felfri ensemble manar fram - och här sitter tonfall och övergångar precis där de ska"
KRISTIANSTADSBLADET - Anders E Larsson

 

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close