Heidi Wikar skapar lekfulla fantasivärldar för att göra publiken glad och rörd

14.09.2018 kl. 16:03
Tillsammans med scenografen Sven Haraldsson och regissören Jakob Höglund har kostymdesignern Heidi Wikar skapat en färgsprakande karamellbomb för hela familjen. Trions lekfulla stilgrepp passar perfekt för en saga som Hans och Greta. Vi ställde fem frågor till Heidi Wikar inför premiären den 27 oktober.

1. Hur inledde du planeringen för Hans och Greta?
Jag jobbar väldigt konceptuellt, speciellt när jag jobbar med Jakob (Höglund) och Sven (Haraldsson) som jag nu gör Hans och Greta med. Vi bygger upp ett koncept tillsammans och sen jobbar vi vidare på egen hand med våra delområden. Vi har samma smak så det är lätt att jobba tillsammans. Om man ser oss på gatan bredvid varandra så ser vi kanske lite likadana ut.
Det var en väldigt lekfull start och jag funderade mycket på hur jag skulle få in många funktioner i varje plagg. Hur rör sig skådespelarna på scenen? Kan något falla omkull och studsa upp igen? Hur kan jag få något att “tjåinga” och “påinga”? Sen började jag rita. Jag satt och ritade jättemycket för Hans och Greta, det blev en hel ritbok full med skisser. Godistemat har funnits med sedan början och blev en stor inspirationskälla för färgskalan. Min 5-åriga dotter Tuike var väldigt involverad i processen och hon ville vara med och skapa, så jag och hon har funderat mycket på färgerna. Hon hade starka åsikter om Hans och Gretas färger och hur häxan och huset skulle se ut. Det är vårt första samarbete och dialogen med henne under processen har varit väldigt spännande.

2. Finns det något som utmärker din stil?
Min stil skulle kunna beskrivas som ganska modern, det är inte något jag eftersträvar men det blir ofta så. Jag är inte så intresserad av att gestalta realism eller planera realistiska epokkostymer, utan jag tycker om att skapa nya fantasivärldar. Det blir ofta lekfullt, jag vill göra människor glada eller rörda och ge publiken en visuell upplevelse.

3. Berätta om Hans och Gretas värld?
Sagan består av tre visuella nivåer. Först har vi bröderna Grimm som klär sig ganska klassiskt svart, man kan tro att vi befinner oss i en klassisk saga. Sen öppnar sig ridån och vi kommer in till Hans och Gretas hem. De är fattiga, färgerna är jordnära. Men när vi kommer till häxans hus, då brakar det loss! Det blir en explosion av färg!
För kostymerna har vi tillverkat ett specialmateriaI – ett superlontyg som vi laminerar. Tygen är fem millimeter tjocka vilket gör att karaktärerna blir väldigt docklika. Med superlontyget är det lätt att skapa roliga former och stilen påminner om serieteckningar. Jag har också designat ett bokstavsmönster till kostymerna – vår föreställning handlar också om bröderna Grimm som både skriver sagor och jagar sagor, därför kommer det att krylla av bokstäver i början.

4. Vad är viktigt för dig när du designar kostymerna för en pjäs?
Det är en passion för mig att skapa nya kläder. När jag jobbar med kostymdesign tycker jag om att allting sys upp. Typiskt för mig är också att jag jobbar mycket med tygerna, jag planerar mönster eller jobbar med textur och sätter mycket tid på själva textildesignen. Det är väldigt viktigt att kläderna stöder berättelsen och att de ser intressanta ut både från första bänkraden som bara är på några meters avstånd, och från tredje balkong, där man tittar uppifrån.

5. Vad är det roligaste med ditt jobb?
Att få dyka in i olika världar och utforska dem. Speciellt att göra det tillsammans med Jakob och Sven. Vi jobbar på allvar men genom lek, och går något snett så är det ingen som dör, det är ändå bara show.
Jag jobbar som frilansare, vilket betyder att jag får träffa väldigt många människor. Det roligaste med att göra just teater är nog samarbetet. Att få uppleva det vi har skapat tillsammans på scenen. Det är häftigt när skickliga hantverkare levandegör det man har ritat, när skådespelarna börjar repetera och ljuset och ljudet får helheten att leva och blomstra.

Text: Ellen Ödahl   foto: Cata Portin

MER OM FÖRESTÄLLNINGEN / BOKA BILJETT
 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close