Reza har skrivit en komedi om konsten att vara man

18.09.2018 kl. 16:01
Yasmina Reza  är världens mest spelade nu levande kvinnliga dramatiker. Hennes pjäser har översatts till fler än trettio språk och belönats med teatervärldens finaste priser. Vi har samlat några kulturskribenters tankar om Reza och hennes pjäs "ART", en pjäs som även av vissa teatrar döpts till "Det handlar om konst" eller bara "Konst". ART får premiär på AMOS-scenen den 4.10.

”Fransk humor är rå och ironisk, vitter och galen. I Yasmina Rezas Art drabbar tre vänner samman kring en samtida helvit målning (är det bara ”vit skit” eller riktig konst?). Det finns goda och roliga iakttagelser om en trendmedveten borgerlighet, om deras pengar och smak och osäkerhet. Eller genuina konstintresse?”

Margareta Sörensson/Expressen


”Yasmina Rezas charmerande och kvicka, om än också en smula överskattade, dramatiska bagatell ”Konst” har i snart två decennier spelat för fulla hus litet varstans i teatervärlden. Celebriteter som Alan Alda, Alfred Molina och Albert Finney har i olika upphaussade uppsättningar gestaltat någon av rollfigurerna i denna allvarliga och satiriska kammarkomedi.”

Kristianstadsbladet/Martin Lagerholm


”Konsten att vara man. Art en fin enaktare om hur människor blir när de förlitar sig på reflektionen av sig själva.

Vi låtsas inte om det längre. Vänner ska vara funktioner, utbytbara när de inte längre levererar rätt sorts reaktioner, markörer att bygga sitt varumärke av, kontakter att boosta karriären med. Men den franska dramatikern Yasmina Reza vet att det inte är så. Det är kanske vad som är allra mest tilldragande med hennes enaktare Art.”

Aftonbladet/ JENNY ASCHENBRENNER


”Finns ett konstverk oberoende av om någon ser det? Eller uppstår det först i mötet med en betraktare? Denna klassiska fråga i konstdebatten ingår i bakgrundsbruset till den franska dramatikern Yasmina Rezas pjäs Art.”

Cora/ Yvonne Ihmels


LÄS MER OM PJÄSEN - KÖP BILJETTER

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close