Hans och Gretas sagolika samspel får kritikerna på fall

19.11.2018 kl. 11:01
En enig kritikerkår hyllar den konstnärliga trion Höglund-Wikar-Haraldsson och lyfter framförallt upp skickliga skådespelarinsatser.

Gräll och glad sagovärld med överraskningar
 

Svenska Teaterns Hans och Greta är precis så lekfull och karamellfylld som utlovat. Sagan är ryslig, men stämningen blir aldrig så mörk som den svarta skogen.

Föreställningen är resultatet av ett – som det verkar – sömlöst samarbete mellan regissören och koreografen Jakob Höglund, scenografen Sven Haraldsson och kostymdesignern Heidi Wikar. Visionen är klar och enhetlig.

Översättaren Annina Enckell förtjänar likaså en stor del av äran för den välfungerande och fartfyllda helheten. Hennes roll är självklart helt central. Hon har lyckats skapa en levande, rolig och underbart fiffigt rimmande text som sitter helt rätt i skådespelarnas munnar. Den är klurig och klok men inte svår; en njutning för varje språkälskare.

Och ensemblen, så klart! Riko Eklund och Anna Hultin, medelålders gamla klasskamrater, är nog så övertygande som unga syskon. De har roligt och samspelet mellan dem fungerar fint. En oigenkännlig Marcus Groth som häxan har lyckats arbeta fram en sockersött falsk röst och tonhöjd som sitter helt rätt. Det är ändå Cecilia Paul och Dennis Nylund som stjäl showen. 
HBL / Sonja Mäkelä

 

 

Föreställningen i Jakob Höglunds regi och koreografi samt Sven Haraldssons scenografi är moderniserad och framförd på rimmad vers. Men framför allt är den fylld av fantasi och kontraster med utrymme för glädje och skratt, musik och upptåg, som får det hemska att byta skepnad innan det knappast ens hunnit materialisera sig.
Östnyland / Egil Green

Avväpnande humor och färggranna lekar i Hans och Greta

i Svenska Teaterns familjeversion är resultatet en sprudlande föreställning där Greta står för rådigheten och elakingarna avväpnas med humor.
LYSSNA:  ​YLE / Christel Pettersson

Jakob Höglunds hejdlösa regi blir både rolig och smått skrämmande för de yngsta.

Riko Eklundh och Anna Hultin är det samspelta moderlösa syskonparet Hans och Greta, där brorsan är charmigt naiv men syrran fiffigt smart. Hellen Willberg gör den godmodiga pappan och toffelhjälten Johann, medan Cecilia Paul, utstyrd till oigenkännlighet, tolkar den nerviga elaka styvmodern Marta. ... Marcus Groths tolkning blir en dråplig och dubbeltydig typ med Nicki Minaj-figur... Sist men inte minst en eloge till den mångsidige och föränderlige Dennis Nylund som på nolltid förvandlas från måne till balettdansören Pierre, fladdermusen Bo, katten Jennifer, räv, fåglar eller maskar – inget kroppsspråk är honom främmande!

VÄSTRA NYLAND / Siw handrooos-Kelekay

 

★★★★
MIKÄ ihastuttava yhdistelmä synkkyyttä ja huumoria, iloisia karkkivärejä ja pelottavan metsän mustuutta sekä eri tyylilajeja sekoittelevia musiikkinumeroita.
Helsingin Sanomat / Laura Kytölä

 

 

 

 

   

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close