Nyfamiljen i fokus med Tove Appelgren, Cecilia Paul och Pia Sundell 4.2 kl 19

22.01.2019 kl. 15:37
Välkommen till Svenska Teaterns Scenmåndag. Första måndagen varje månad ordnar vi diskussioner, debatter, artistsamtal och liknande program.
Vi bjuder på aktuella teman och intressanta gäster, ofta med anknytning till angelägna ämnen som tas upp i vårt teaterutbud.
Följande Scenmåndag har nyfamiljen i fokus för samtal med gästerna Tove Appelgren, Cecilia Paul och Pia Sundell.

Scenmåndag 4.2 kl 19 • Nyfamilj i saga och verklighet
med Tove Appelgren, Cecilia Paul och Pia Sundell
(baren är öppen)

VI HAR BARNVAKT PÅ PLATS

Vi erbjuder barnvakt medan diskussionen pågår. Meddela om ditt behov vid biljettbokning. 

Pris: 10 euro/biljetter via Svenska Teaterns biljettkassa Tfn. 09 - 6162 1411
BILJETTER VIA LIPPUPISTE avgift på 1,50€ tillkommer

Hur kan sagan vara till din hjälp?

Begreppet ”familj” ser idag annorlunda ut än tidigare och det talas sällan längre om kärnfamiljer och styvföräldrar. Det finns bonusbarn, bonusföräldrar och bonusfar- och morföräldrar. Då en nyfamilj fungerar bra tillför den fina och värdefulla saker till ett barns liv. Nyfamiljer möter ofta utmaningar och komplicerade situationer, och individerna i nyfamiljen kan ha svårt att hitta sina platser, samtidigt som de kanske kämpar med obekväma känslor.
Sagor, böcker och teater är viktiga kanaler då barn ska bemöta och hantera olika slag av svåra situationer. Barn möter nästan dagligen skrämmande och främmande situationer som de ser, hör, snappar upp och tolkar. Genom sagor och teater kan vi vuxna hjälpa dem att lägga ord på sina erfarenheter. Vi kan inte skydda barnen från alla grymheter, men vi kan hjälpa dem att hantera och bemöta världen omkring dem. 


Tove AppelgrenTeaterregissör och dramturg på Åbo Svenska Teater

Tove har jobbat länge på Teater Taimine som specialiserat sig på inhemsk nyskriven dramatik för barn och ungdom. Hon är också känd för sina böcker om Vesta-Linnéa, illustrerade av Salla Savolainen, som givits ut på tretton olika språk. Vesta-Linnéa bor i en nyfamilj, för att Tove Appelgren också gör det. ”Vi fnissade just lite åt det, att vi kallas nyfamilj fast vi varit just vi i närmare tio år, att vad är det för nytt med det?” Mer om Tove Appelgren på Förlaget.fi


Cecilia PaulSkådespelare på Svenska Teatern - aktuell som den elaka styvmodern Marta i Hans och Greta 

Cecilia Paul har också egna erfarenheter av att balansera i en nyfamilj och kan på så vis även relatera till pjäsen Hans och Gretas problematik. ”I traditionella sagor porträtteras styvmödrar ofta som elaka medan pappor är snälla och styvfäder inte finns. Det är bra att det idag skrivs sagor som bättre reflekterar verkligheten.”
Hans och Greta


Pia SundellVerksamhetsledare för Finlands äldsta barnskyddsorganisatio, Barnavårdsföreningen.

- Min viktigaste uppgift är att påverka samhällsutvecklingen mot en barnvänligare riktning. Alla beslut som fattas, på alla nivåer, ska basera sig på barnkonsekvensanalyser och barns behov ska alltid ställas i första rummet. Min uppgift är att stå upp och försvara barnet och barnets rättigheter. Jag tror på en barnvänlig morgondag.
Barnavårdsföreningen

 

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close