Hype – gänget är tillbaka 25 år senare!

22.05.2020 kl. 09:35
Det gamla Hype – gänget är tillbaka 25 år efter att musikalen slutade på Svenska teatern den 3 juni 1995. Musikalen Hype blev ett av Finlands största ungdomsfenomen genom tiderna. Produktionen slog alla rekord 1994-95 med 216 föreställningar och över 130.000 personer i publiken.

Se Svenska YLE:s dokumentär om fenomenet på Arenan Dessutom finns all HYPE-musik på Spotify.

-        Det har varit både nostalgiskt och emotionellt att träffa de medverkande nu långt senare, säger inititivtagaren och dokumentärens producent Niklas Rosström. Och dessutom nu som vuxna människor mitt i livet, tillägger Rosström.

-        Det är många som frågat efter musiken så det är väl dags nu, skrattar Ville Pusa, en av dem som valde att satsa på en proffessionell artistkarriär efter att Hype slutade.

Skådespelaren Paavo Kerosuo minns tillbaks till Hype – tiden med tacksamhet.

-        Det är nog helt otroligt att man har fått vara med om nånting sånt här, säger huvudrollsinnehavaren Kerosuo.

 

 

Kuriosa:

Musikalen HYPE hade premiär på Svenska teatern 22.1.1994. Föreställningen som från början skulle gå
max 40 gånger visades 216 gånger för totalt 130.000 mänskor, gästspelade i Åbo-arenan (3 shower)
och framförde en konsert i Brunnsparken inför 10.000 skrikande fans. Det spelades även in en
videofilm baserad på föreställningen. Hype fick MTV Europes bragdpris för minoritetskulturer och Helsingin Sanomats demonkritiker Jukka Kajava skrev: ”
Niin loistava, kuin vain olla voi!” i sin recension.

Hype förenande ungdomarna i svenskfinland och hade även en mycket dominerande inverkan på den finskspråkiga publiken. Hela attityden mot det svenska språket och kulturen i Finland förändrades eftersom energi, musik och känslor inte har några gränser. Det blev en hysteri kring Hype med ringlande köer utanför Svenska teaterns personalingång, autografjägare och unga flickor som fick nya idoler i Tino Singh, Ville Pusa, Micaela Fagerholm och Paavo Kerosuo. Hype var livet! Föreställningen blev det stora samtalsämnet på gott och även på ont. Många i teaterbranschen ifrågasatte hur man kunde göra en dylik produktion på vår nationalscen där dramat och litteraturen inte var i centrum? Idag minns de flesta Hype som en banbrytande produktion, en del av sin uppväxt och nånting som låg i tiden.


https://arenan.yle.fi/1-50213563

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close